Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bilgi Arşiv Baskı başladığında nozzledan filament gelmiyor

DestinyLove Çevrimdışı

DestinyLove

Yardım Sever
SMS Onaylı
10 Mar 2024
39
8
Nozzle
0.4mm
Baski-basladiginda-nozzledan-filament-gelmiyor..pngbaski-basladiginda-nozzle-dan-filament-gelmiyor-1.jpg

Bu durum 3 boyutlu baskı dünyası ile yeni tanışmış kullanıcıların sıkça yaşadığı bir sorundur. Bir çok farklı sebebi olmasına rağmen bu sorun genel olarak 4 farklı sebepten kaynaklanmaktadır.


  • Nozzle’daki sızıntı problemi​

3 boyutlu yazıcınız art arda baskılarda veya 3 boyutlu baskıyı başlatmakta geciktiğiniz durumlarda nozzle filamentin ergime sıcaklığına ulaşmış olacağından bir miktar dışarı akacaktır. Bu da devamında gelen filamentte boşluklar oluşturabilir. Bu boşlukta siz 3 boyutlu baskıya başladığınızda bir süre nozzle’dan filamentin çıkmamasına sebep olacaktır. Bu da baskınızın ilk katmanının doğru basılmamasına neden olur. FILAMEON filamentleri bu konuda optimize edilmiş akış indeksine sahip ürünler olması sebebi ile bu tip problemlerin minimize edilmesine katkı sağlamaktadır.

Çözüm:

3 boyutlu yazıcınız için gcode hazırlarken gcode yazılımınızda bulunanan ‘Yapıştırma levhası türü’ seçeneğini ‘etek’ olarak belirlemeniz sorunu çözecektir. 3 boyutlu yazıcınız ilk olarak yazdırılan parçanın etrafında oluşturduğunuz eteği basacağı için 3 boyutlu yazıcınız parça geometrisini basmaya başlamadan nozzle içerisinde oluşan boşluğu bu kısmı basarken dolduracağı için sorununuz ortadan kalkacaktır. Buna ek olarak yazıma başlamadan ekstrüder motorunuzu manuel olarak bir miktar çalıştırmanız da aynı şekilde sorunu çözecektir.

  • Nozzle yatağa çok yakınsa​

Nozzle’ın yatağa çok yakın olarak 3 boyutlu baskıya başlaması durumunda ergimiş plastik nozzle ve yatak arasından çıkamayarak nozzle içerisinde kalacaktır. Dolayısıyla ilk katmanı basarken plastik akışı gerçekleşmeyecektir. Bu durumu anlamanın en iyi yolu 3 boyutlu yazıcınızı sonraki katmanları atarken gözlemlemektir. Eğer 3 boyutlu yazıcınız sonraki katmanlarda baskıya normal bir şekilde devam ediyorsa sorununuz belli demektir. Bu durumda yapılacak ilk şey yatak kalibrasyonunu tekrar yapmaktır. 3 boyutlu yazıcınızın yatak kalibrasyonundan eminseniz Z eksenine gcode hazırlarken 0,03-0,05 mm offset ayarlamanız sorununuzu çözecektir.

  • Filament ekstrüder dişlileri arasına sıyrılmışsa​

Çoğu 3 boyutlu yazıcı filamentin hareketini sağlamak için küçük çaplı bir dişli kullanır. Nozzle’ın tam ısınmaması veya filament çap toleransının yükseldiği kısımlarda filamenti ileri hareket ettirmek yerine filamentin üzerinden plastik parçalarını kopararak aynı bölgede bir oyuk meydana getirir. Bu da filamentin o noktadan sonra ilerlemesini tamamen engelleyecektir. Bu durum söz konusu olduğunda ekstrüder dişlisinin etrafında plastik talaşları gözlemlersiniz ve filamenti 3 boyutlu yazıcınızdan söktüğünüzde ekstrüder dişlisinin geldiği bölgede bir oyuk farkedersiniz. Bu durumda ilk olarak filamentinizin o bölgedeki çapını kontrol ederek işe başlayabilirsiniz. Çapınız eğer olması gereken değerden çok yüksekse bu durumda filamentin çapının doğru olduğu yere kadar inceleyip baskıya o kısımda başlamak çözüm üretecektir. Filament çapınız sürekli olarak değişiklik gösteriyorsa bu durumda FILAMEON filamentlerinin üstün çap kararlılığından faydalanmanız sizin için en iyi sonuçları verecektir.Eğer filamentinizin çapında herhangi bir problem yoksa bu durumda hot end veya nozzle tıkanmış olabilir. Bu bölümleri de kontrol etmek faydalı olacaktır.

  • Nozzle tıkanmış​

Yukarıdaki önerilerden hiçbiri sorunu çözemezse, muhtemelen nozzle tıkanmıştır. Bu, nozzle içinde yabancı kalıntı sıkışırsa, sıcak plastik nozzle içinde çok uzun süre kaldığında veya hot end için termal soğutma yeterli olmadığında ve filament istenen eriyik bölgesinin dışında yumuşamaya başlarsa gerçekleşebilir. İlk denemeniz gereken hot end üzerine bağlı olan PTFE borunun çıkarılıp nozzle sıcaklığını içerisinde bulunan filamentin 10-20 C üzerinde bir sıcaklığa çıkararak yukardan elle manuel besleme yapabilirsiniz. Bu sorunuzu büyük ölçüde çözecektir. Bu sorununuzu çözmüyorsa nozzle kısmını 3 boyutlu yazıcınızda söküp hot end’in içerisinde herhangi bir malzeme olup olmadığına bakabilirsiniz. Burada bir tıkanıklık varsa küçük bir pim vasıtasıyla kalıntılardan arındırmayı deneyin. Eğer bu mümkün olmuyorsa hot end’inizi değiştirmeniz gerekebilir. Hot end tıkanmaları genel olarak yazıcınızın bu bölgeyi iyi soğutamamasından kaynaklanmaktadır.

Tıkalı bir ekstrüderin düzeltikmesi, ekstrüderin sökülmesini gerektirebilir, bu nedenle devam etmeden önce lütfen yazıcı üreticinizle iletişime geçin. Ekstrüderleri meme ucuna besleyerek tıkamak için gitardaki “E” ipini kullanarak büyük bir başarı elde ettik, ancak üreticiniz de tavsiyelerde bulunabilmelidir.

Tüm bu işlemleri yaptığınız ve nozzle’ınızı değiştirmiş olmanıza rağmen tıkanmalar devam ediyorsa kullanılan filament yabancı maddeler ve değişik katkılar içeriyor olabilir. Bu durumda yalnızca saf granüller ile üretilmiş filamentleri tercih etmeniz sorununuzu çözecektir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.