Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bilgi Arşiv Baskı Yüzeyinde oluşan çıkıntı ve çizikler

DestinyLove Çevrimdışı

DestinyLove

Yardım Sever
SMS Onaylı
10 Mar 2024
39
8
Nozzle
0.4mm
Baskı sırasında nozzle farklı bölümlerin baskısını yapmak üzere sürekli durup çalışma suretiyle farklı bölgelerde tekrar yazdırmaya başlar. Sürekli üretimler esnasında bu sıkıntı çok az yaşanır. Örnek olarak baskınızın dış yüzeyine bakarsanız bazı bölgelerde çizikler veya çıkıntılara rastlayabilirsiniz. Bu ekstrüderin o katmanı bitirip başladığı noktaya tekabül eder. Bu izlerin ve çıkıntıların giderilmesi için birkaç farklı yöntemi açıklayacağız.

14-baski-yuzeyinde-olusan-cikinit-ve-cizikler.jpg14-baski-yuzeyinde-olusan-cikinit-ve-cizikler2-169x300.jpg

  • Geri çekme ve kayma ayarları​

Baskınızın yüzeyinde küçük kusurlar fark etmeye başlarsanız, bunlara neyin sebep olduğunu teşhis etmenin en iyi yolu, parçanızın dış yüzeyini her yazdırmaya başladığında yakından izlemektir. Kusur, ekstrüder çevreyi yazdırmaya başladığı anda ortaya çıkıyor mu? Yoksa daha sonra çevre tamamlandığında ve ekstrüder durduğunda mı ortaya çıkıyor?

Kusur döngünün başında hemen ortaya çıkarsa, geri çekme ayarlarınızın düzenlenmesi gerekebilir. Gcode yazılımınızda Hareket sekmesinin altında Hareket etlama mesafesi bulunmaktadır Bu seçenek, ekstrüder dururken geri çekilme mesafesi ile ekstrüder yeniden başlatılırken kullanılan hazırlama mesafesi arasındaki farkı belirler. Çevrenin hemen başında bir yüzey hatası fark ederseniz, ekstrüderiniz muhtemelen çok fazla plastik göndererek tekrar yazıma başlıyor demektir. Ekstra yeniden başlatma mesafesi için negatif bir değer girerek hazırlama mesafesini azaltabilirsiniz. Örneğin, geri çekme mesafeniz 1,0 mm ise ve ekstra yeniden başlatma mesafesi -0,2 mm ise (eksi işaretine dikkat edin), ekstrüderiniz her durduğunda 1,0 mm plastiği geri çekecektir. Bununla birlikte, ekstrüderin tekrar ekstrüzyona başlaması gerektiğinde, sadece 0,8 mm plastiği nozüle geri itecektir. Ekstrüder başlangıçta çevreyi yazdırmaya başladığında bu ayarı değiştirerek kusur artık görünmeyene kadar ayar yapmaya devam edin. Ekstrüder dururken kusur çevrenin sonuna kadar ortaya çıkmazsa, ayarlanması gereken farklı bir ayar vardır. Bu ayara dış duvardan önce geri çekme denir. Ekstrüder sekmesindeki geri çekme ayarlarının hemen altında bulabilirsiniz. Kaydırma, nozül içinde oluşan basıncı azaltmak için ekstrüderinizi çevrenin sonundan kısa bir mesafe önce kapatacaktır. Bu da sorununuzu büyük ölçüde azaltacaktır.
  • Gereksiz geri çekme (retraction)​

Yukarıda belirtilen geri çekme ve serbest bırakma ayarları, nozül her geri çekildiğinde kusurların önlenmesine yardımcı olabilir, ancak bazı durumlarda, geri çekmeyi tamamen kapatmak gerekebilir. Bu şekilde, ekstrüder hiçbir zaman filamenti geri çekmek zorunda kalmaz ve sürekli ekstrüzyona devam edebilir. Bu, özellikle dışarıdan beslemeli ekstrüder kullanan makineler için önemlidir, çünkü ekstrüder motoru ile nozül arasındaki uzun mesafe geri geri çekme işlemini daha zahmetli hale getirir. Geri çekmede yapılacak olan ayar yalnızca boş kısımları geçerken ekstrüderinizin geri çekme işlemini yapması olacaktır. Bu işlem neticesinde yazıcı modele denk gelen kısımlarda geri çekme yapmayacak ve nozzle’ dan akan plastik modelin iç yüzeyinde kalacaktır. Dolayısıyla dış yüzey görüntüsünde bir değişiklik yaratmayacaktır.Bir başka ilgili ayar da “Hareket Davranışı” bölümünde bulunabilir. Yazıcınız yalnızca açık alanlardan geçerken geri çekilecekse, bu açık alanlardan olabildiğince kaçınmanız faydalı olacaktır. Gcode programınızın hareket bölümünde ‘combing mode’ yani ‘tarama modu’ seçeneğini ‘yalnızca dolgu içinde seçebilirsiniz. Dolayısıyla yazıcınız tüm hareketlerini modelin üzerinde yapacak ve mümkün olduğunca boşlukta hareket etmekten kaçınacaktır. Bu işlem baskı sürenizi uzatabilir ancak baskı kalitenizi büyük ölçüde artıracaktır.
  • Başlangıç noktalarınızın konumunu seçin​

Baskınızın yüzeyinde hala bazı küçük kusurlar görüyorsanız, Gcode oluşturucunuz ayrıca bu noktaların konumunu kontrol edebilen bir seçenek sunar. Hareket sekmesinin altında katman başlangıç noktasını belirleyebileceğiniz x ve y koordinatları bulunmaktadır. Bu koordinatları sizin için yüzey kalitesinde önem arz etmeyen bir yere yerleştirebilirsiniz.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.