Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bilgi Arşiv Nozzle Nedir? Tercihler, Çeşitler ve Değişimi

hakan.yvz Çevrimdışı

hakan.yvz

Yönetici
3D Master
3D Moderatör
Yardım Sever
SMS Onaylı
3D Kullanıcısı
9 Mar 2024
24
1
3
Yazıcı
ELEGOO
Nozzle
0.4mm
Yazıcı Türü
  1. FDM
nozzle nedir tercihler çeşitler.jpg

3D Yazıcıların önemli bir parçasından biri olan Nozzle filamenti püskürtürek katmanların oluşmasını sağlar. 'lar birçok farklı şekil ve boyutta gelir, ancak hepsi aynı işlevi görür. En küçük püskürtme uçları (en azından piyasada bulunanlar) 0,15 mm’dir, kalibrasyonu ve kullanımı zor olsa da, çok karmaşık baskılar için iyidir.

Püskürtme uçları yani nozzle’lar, 3D baskı aşamasında son parçanızdır, yazıcınızda filamente dokunan son fiziksel öğedir; bu nedenle, farklı filament türlerinin sağladığı olanaklardan tam olarak yararlanmak istiyorsanız, bunların nasıl çalıştığını anlamak önemlidir.

Özetle Nozzle Nedir diyecek olursak; Nozzle kelime anlamı bakımdan püskürtücü anlamına gelen, 3 boyutlu yazıcıların filamentin yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak bu parça yardımıyla tablaya püskürtülmesi işlemini yapan parçadır. Daha kısa bir ifade ile anlatmak gerekirse, 3 boyutlu yazıcının filamentin çıkış yaptığı son parça ve filamentin şekillendiği parça olarak adlandırabiliriz. Nozzle yüksek sıcaklıklara maruz kalır ve extruder sayesinde tablaya filament itilmesinde görev alır. Oldukça önemli ve baskının kalitesini direk ilgilendiren parçadır.

Nozzle’lar, 3 boyutlu yazıcının malzemeyi tabaka tabaka eklediği noktadan çıkan küçük bir meme şeklindeki parçalardır. Bu nozzles’lar, ısıtılmış malzemeyi (genellikle plastik filament) eriterek ve keserek nesnenin katmanlarını oluşturur. Nozzle’ların boyutları, malzeme akış hızı ve ayrıntı düzeyi gibi faktörlere bağlı olarak değişir.

Ek olaran Nozzle üretim hammedesi pirinçtir.

Gelelim Nozzle Çeşitlerine​


  • 0.2 mm Nozzle
  • 0.3 mm Nozzle
  • 0.4 mm Nozzle
  • 0.5 mm Nozzle
  • 0.6 mm Nozzle
  • 0.8 mm Nozzle
  • ve 1.0 mm Nozzle şeklindedir. Bunlar en çok kullanılan ve Cura Dilimleme Programının yer verdiği nozzle boyutlarıdır. Şimdi bu boyutlar üzerinden nasıl tercih etmemiz gerektiğini konuşalım.
Nozzle çeşitleri.png


Öncelikle ne üretim yaptığınıza göre nozzle tercihi yapılır. Örneğin oldukça hassas bir parça basmanız gerekir. Yüzeyinde katman izleri oldukça az kalmasını istiyorsunuz. Bu tip durumlar oldukça küçük nozzle boyutu tercih ederek baskınızın yüzeyini oldukça hassas şekilde basabilirsiniz. Fakat bu durumda ise baskı süreniz oldukça artacaktır. Başka bir örnek verecek olursak, yüzeyinin önemli olmadığı oldukça ebat büyük olan bir parça basacaksınız. Bu durumda ise oldukça büyük bir nozzle boyutu tercih ederek işlemini hızlandırabilirsiniz. Yüzeyindeki katman izleri belirgin olması gibi bir dezavantaj ile karşışabilirsiniz. Bunu baskınız ve ortam durumuna göre nozzle ebatını belirleyerek siz yönetimini gerçekleştireceksiniz.

Nozzle Tercihleri edilirken bir önemli nokta ise nozzle üretiminde kullanılan hammaddedir. Bu kısmı üç grupta ayırmamız mümkündür.
  • Pirinç Nozzle (genel kullanılan)
  • Çelik Nozzle
  • Özel Üretim Nozzlelar olarak üç sınıfa ayırmamız mümkündür.
nozzle çelik prinç.png

Bu nozzlelar arasında en çok kullanılan nozzle olan ise Pirinç nozzle. Bunlar üretici firma tarafından gönderilen nozzle türüdür. En çok kullanılma nedeni ise ücretinin makul olmasıdır. Bu makullük nedeniyle ve ömrünün dolmasının hemen artından yenisi ile değiştirmek ücretinden dolayı kolay olduğundan en çok bu tercih edilir. Ömrü ve baskı kalitesi diğer nozzle göre oldukça az olsa da oldukça popülerdir. Bir diğer nozzle çeşidi olan Çelik nozzle ise Özel Üretim nozzle ve Pirinç nozzle ortalama özelliklerine sahiptir. Özle üretim nozzlelar ise oldukça maliyetli ve baskılarınıza göre nozzle satın aldığınız nozzle çeşididir. Oldukça maliyetli ve pahalı olan bu çeşit nozzleların, titanyum ve karbondan yapılan çeşitleri de mevcuttur. Bunlar oldukça kaliteli baskı, sıcaklık dayanımı yüksek olan nozzlelardır.

Nozzül Kullanımına Etki Eden Durumlar​

Sıvı veya akışkan malzemelerin üretim amaçlı püskürtülmesi ya da sadece akışının kontrol edilmesi için kullanılan, kullanım alanına göre farklı metal veya alaşımlardan üretilen parçalara “nozül” adı verilmektedir.

3 boyutlu yazıcılarda ise nozül kısmı eriyik filamanın (plastiğin) aktığı noktayı ifade etmek için kullanılır. Genelde ısı iletiminin sağlıklı olması için pirinçten imal edilirler. Bir tarafları ısı bloğuna vidalana bilmeleri için dişli şekilde olurken, diğer uçları konik geometride işlenmiş olup uç kısmında bir filaman akışı için bir delik mevcuttur. Bu deliğin çapı aynı zamanda kullandığınız nozülün çapını ifade eder. Yani “0,4 mm nozül” dendiği zaman nozülün uç kısmındaki deliğin çapı ifade edilmiş olunur.

Farklı çapları bulunmakla beraber genelde 3 boyutlu yazıcılar 0,4 mm çaplı nozüller ile üretilirler. Bu kadar küçük bir açıklıktan uzun süreli yarı akışkan/akışkan filaman geçmesi elbette zaman zaman tıkanıklığa sebep olmaktadır. Kullanım koşullarına göre değişiklik gösterse de yılda 3-4 nozül tıkanması ile karşılaşmak normal durumdur. Aşağıda nozül tıkanmasına sebep olan, haliyle nozül ömrüne ekti eden başlıca etkenlere değineceğiz.

Baskı Sıcaklığı

Filamanın nozülü sağlıklı bir akış ile terk etmesi için belli bir akışkanlık seviyesine gelmiş olması gerekir. Bunun için uygun erime sıcaklığında baskı alınması gerekir. PLA için örnek verecek olursak; genel baskı sıcaklığı 195-205 oC olan bir filamanı, 195 oC”nin altında basmaya çalıştığınızda filaman yeterince eriyemediği için, nozülde kalan az akışkan filaman nozülün iç çeperine daha çok tutunarak akış kesit alanını düşürerek zamanla tıkanmaya sebep olacaktır.

205 oC üstünde baskı sıcaklıklarında ise, filamanınız eriyik halden yanık hale geçebileceği için, yanma sırasında oluşan kalıntılardan dolayı nozülünüz tıkanacaktır.

Baskı Hızı

Genelde 3 boyutlu yazıcıların eksenleri üzerinde aynı tip motorlar kullanılır. Yani birçok yazıcıda eksenlerin boşta gezinme hızlarını mekanik olarak ekstruder motorunuzdan alabilirsiniz. Fakat üretim (baskı) hızınızı sınırlandıran faktörlerden biri kullanılan filamandır. Filamanın ısı bloğu içerisinde bir süre kalıp, katı halden akışkan hale geçmesi ve nozül bölgesine geçmesi gerekir.

Baskı hızınız artıkça ekstruderinizin filaman itme hızı da orantılı olarak artacaktır. Bu durumda filamanınız daha erimeden nozüle itileceği için nozülünüz ya anında ya da bir süre baskı aldıktan sonra tıkanacaktır.

Tabla Ayarı veya Z-Offset Ayarı

Z-offset değeri nozülünüz ve tablanız arasında olan mesafeyi temsil etmektedir. Bu mesafe gerek tabla ayarı yapılarak elle gerekse otomatik kalibre yöntemleri ile belirlenir ve yazıcınız baskının ilk katını bu değeri referans alarak oluşturur. Tabla ayarınız veya Z-Offset değerinizin bozuk olduğu durumlarda nozülünüz tablaya çok yakın baskı almaya çalışabilir.

Bu durumda nozülü terk edemeyen filaman devamlı içeri itilerek veya ağızda durup yanarak zaman içerisnde nozül tıkanmasına sebep olabilir

Katman Kalınlığı

Gözle incelendiği zaman 0,4 mm’nin ne kadar küçük bir açıklık olduğu görülebilir. Bu oranda bir açıklıktan düzenli filaman akışının sağlanması için belli oranda az malzeme beslenmelidir. Basit bir örnekle; çapı 4 mm olan plastik borudan, çapı 4 mm olan bir bilyenin rahat geçmemesi durumu burada yaşanır.

Genel bir oranla nozül çapınızın %80’nine kadar olan katman kalınlıklarında çalışılması güvenli olacaktır. Yani 0,4 mm nozül ile maksimum katman kalınlığı 0,32 mm’ye kadar olan baskılar sağlıklı olacaktır. Aksi halde fazla filaman beslendiği için nozülünüzde tıkanmalar yaşayabilirsiniz

Filaman Çeşidi

Farklı filaman üreticileri, değişik mekanik ve görsel özellikler için katkılı filamanlar üretmektedir. Bu ürünlerde kimi zaman gerçek ürünlerin parçaları kullanılabilir. Yani bronz dokulu bir filamanın içinde gerçek bronz tozu kullanılmış olabilir.

Bu durum genelde pirinçten yapılmış nozüllerde aşınmaya sebep olmaktadır. Yapısından dolayı kolay işlenebilen bir malzeme olan pirinç kendinden sert partiküllerden dolayı aşınır ve 0,4 mm olan nozül açıklığı zamanla büyür. Bu durum filaman akışında türbülansa sebep olacağı için baskı kalitenizi doğrudan etkiler.

nozzle takması.png

3D Yazıcı Nozzle Değişimi​


3 boyutlu yazıcınızın Nozzle değişimi için aşağıdaki talimatları izleyerek yapabilirsiniz. Aşağıdaki talimat tüm Nozzle’lar için geçerlidir, Nozzle çapı herhangi bir fark yaratmaz.

Nozzle Değişimine Başlamadan önce:​

  • Devam etmeden önce hotend’de filament kalmadığından emin olun,
  • Ön ısıtma meme için 220 °C olmalıdır. Nozzle değişimi için mutlaka ısıtma yapılmalıdır,
  • Hotend termokupl uçları etrafında ekstra dikkatli olun. Onları kolayca kesebilir veya zarar verebilirsiniz.
Dikkat: ısıtmalı parçalar Ciddi yanıklara neden olabilir, dokunmadan bir pense veya kargaburnu yardımı ile sökme ve takma işlemi gerçekleştiriniz.

  1. Ekstruder eksenini mümkün olduğunca yüksek hareket ettirerek Nozzle’a erişimi daha kolay hale getirin. LCD ekran menüsünden Z ekseni mümkün olan en yüksek seviyeye hareket ettirin.
  2. Isıtıcı bloğunu ağzı geniş bir pense veya kargaburnu ile tutun, uygun lokma, veya anahtar kullanarak Nozzle’ı sökün. Dikkatli olun, meme hala sıcak!
  3. Ayarlanan sıcaklıkların (210-230°C) değişmediğinden ekranı takip ederek emin olun. Herhangi bir sebepten Nozzle soğursa işlem sırasında ısıtıcı blok, barel veya Nozzle zarar görebilir. Yeni Nozzle’ı dikkatlice vidalayın ve sıkın. Sıkma esnasında ısıtıcı bloğunu tutmak için bir anahtar kullanmayı unutmayın.
  4. Filament takın ve yazıcınız baskı için hazır.
nozzle değişimi.png

Her zaman Nozzle’un ısıtıcı bloğunda gevşek olmadığından emin olun.
 
Çevrimdışı

SDBilisim

3D Kullanıcısı
18 Mar 2024
2
3
Yazıcı
Bambu Lab
Nozzle
0.4mm
Yazıcı Türü
  1. FDM
Eklediğim resimdeki gibi bir 3 boyutlu baskı için tasarım mevcut. Bir tık kalın ve genel amaçlı kullanımı var. Bunu en fazla kaç mm nozul ile basabilirim ve az filament harcamak istiyorum.

Screenshot_1.png
 
hakan.yvz Çevrimdışı

hakan.yvz

Yönetici
3D Master
3D Moderatör
Yardım Sever
SMS Onaylı
3D Kullanıcısı
9 Mar 2024
24
1
3
Yazıcı
ELEGOO
Nozzle
0.4mm
Yazıcı Türü
  1. FDM
Eklediğim resimdeki gibi bir 3 boyutlu baskı için tasarım mevcut. Bir tık kalın ve genel amaçlı kullanımı var. Bunu en fazla kaç mm nozul ile basabilirim ve az filament harcamak istiyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 103

@SDBilisim Genel olarak yazıda yer aldığı gibi 0,4mm Nozzle kullanılır ve önerilir. Özellikle detaylı baskılarda nozzle çapı artmaması gerekir. Bunun dışında düz basit baskılar için 0,6mm hatta 0,8mm kadar nozzle tercih edilir. Bu tercih sebebi az filament gitmesi için değil sadece zamandan tasarruf etmek içindir. Küçük veya Büyük çaplı nozzle kullanmanız zamana ve baskının kalitesine etki eder. Kullanılacak filament gram aynıdır değişmez.

0,6mm ve 0,8mm nozzle kullanımında haliyle 0,4mm göre biraz baskı kalitesi düşüp katman izleri daha belirgin olacaktır. Eğer katman izleri çok önemli değil ise kalın nozzle tercihi yapabilir hatta bu katman izleri içinde su zımparası > astar > boya ile çözüm üretebilirsiniz. Soracak olursan bence 0,4mm devam etmen, ekstra farklı filament kullanmıyorsanız "örnek: simli filament gibi" 0,4mm şaşmayın.
 
DestinyLove Çevrimdışı

DestinyLove

Yardım Sever
SMS Onaylı
10 Mar 2024
39
8
Nozzle
0.4mm
Ekli dosyayı görüntüle 98

3D Yazıcıların önemli bir parçasından biri olan Nozzle filamenti püskürtürek katmanların oluşmasını sağlar. 'lar birçok farklı şekil ve boyutta gelir, ancak hepsi aynı işlevi görür. En küçük püskürtme uçları (en azından piyasada bulunanlar) 0,15 mm’dir, kalibrasyonu ve kullanımı zor olsa da, çok karmaşık baskılar için iyidir.

Püskürtme uçları yani nozzle’lar, 3D baskı aşamasında son parçanızdır, yazıcınızda filamente dokunan son fiziksel öğedir; bu nedenle, farklı filament türlerinin sağladığı olanaklardan tam olarak yararlanmak istiyorsanız, bunların nasıl çalıştığını anlamak önemlidir.

Özetle Nozzle Nedir diyecek olursak; Nozzle kelime anlamı bakımdan püskürtücü anlamına gelen, 3 boyutlu yazıcıların filamentin yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak bu parça yardımıyla tablaya püskürtülmesi işlemini yapan parçadır. Daha kısa bir ifade ile anlatmak gerekirse, 3 boyutlu yazıcının filamentin çıkış yaptığı son parça ve filamentin şekillendiği parça olarak adlandırabiliriz. Nozzle yüksek sıcaklıklara maruz kalır ve extruder sayesinde tablaya filament itilmesinde görev alır. Oldukça önemli ve baskının kalitesini direk ilgilendiren parçadır.

Nozzle’lar, 3 boyutlu yazıcının malzemeyi tabaka tabaka eklediği noktadan çıkan küçük bir meme şeklindeki parçalardır. Bu nozzles’lar, ısıtılmış malzemeyi (genellikle plastik filament) eriterek ve keserek nesnenin katmanlarını oluşturur. Nozzle’ların boyutları, malzeme akış hızı ve ayrıntı düzeyi gibi faktörlere bağlı olarak değişir.

Ek olaran Nozzle üretim hammedesi pirinçtir.

Gelelim Nozzle Çeşitlerine​


  • 0.2 mm Nozzle
  • 0.3 mm Nozzle
  • 0.4 mm Nozzle
  • 0.5 mm Nozzle
  • 0.6 mm Nozzle
  • 0.8 mm Nozzle
  • ve 1.0 mm Nozzle şeklindedir. Bunlar en çok kullanılan ve Cura Dilimleme Programının yer verdiği nozzle boyutlarıdır. Şimdi bu boyutlar üzerinden nasıl tercih etmemiz gerektiğini konuşalım.
Ekli dosyayı görüntüle 99


Öncelikle ne üretim yaptığınıza göre nozzle tercihi yapılır. Örneğin oldukça hassas bir parça basmanız gerekir. Yüzeyinde katman izleri oldukça az kalmasını istiyorsunuz. Bu tip durumlar oldukça küçük nozzle boyutu tercih ederek baskınızın yüzeyini oldukça hassas şekilde basabilirsiniz. Fakat bu durumda ise baskı süreniz oldukça artacaktır. Başka bir örnek verecek olursak, yüzeyinin önemli olmadığı oldukça ebat büyük olan bir parça basacaksınız. Bu durumda ise oldukça büyük bir nozzle boyutu tercih ederek işlemini hızlandırabilirsiniz. Yüzeyindeki katman izleri belirgin olması gibi bir dezavantaj ile karşışabilirsiniz. Bunu baskınız ve ortam durumuna göre nozzle ebatını belirleyerek siz yönetimini gerçekleştireceksiniz.

Nozzle Tercihleri edilirken bir önemli nokta ise nozzle üretiminde kullanılan hammaddedir. Bu kısmı üç grupta ayırmamız mümkündür.
  • Pirinç Nozzle (genel kullanılan)
  • Çelik Nozzle
  • Özel Üretim Nozzlelar olarak üç sınıfa ayırmamız mümkündür.
Ekli dosyayı görüntüle 100

Bu nozzlelar arasında en çok kullanılan nozzle olan ise Pirinç nozzle. Bunlar üretici firma tarafından gönderilen nozzle türüdür. En çok kullanılma nedeni ise ücretinin makul olmasıdır. Bu makullük nedeniyle ve ömrünün dolmasının hemen artından yenisi ile değiştirmek ücretinden dolayı kolay olduğundan en çok bu tercih edilir. Ömrü ve baskı kalitesi diğer nozzle göre oldukça az olsa da oldukça popülerdir. Bir diğer nozzle çeşidi olan Çelik nozzle ise Özel Üretim nozzle ve Pirinç nozzle ortalama özelliklerine sahiptir. Özle üretim nozzlelar ise oldukça maliyetli ve baskılarınıza göre nozzle satın aldığınız nozzle çeşididir. Oldukça maliyetli ve pahalı olan bu çeşit nozzleların, titanyum ve karbondan yapılan çeşitleri de mevcuttur. Bunlar oldukça kaliteli baskı, sıcaklık dayanımı yüksek olan nozzlelardır.

Nozzül Kullanımına Etki Eden Durumlar​

Sıvı veya akışkan malzemelerin üretim amaçlı püskürtülmesi ya da sadece akışının kontrol edilmesi için kullanılan, kullanım alanına göre farklı metal veya alaşımlardan üretilen parçalara “nozül” adı verilmektedir.

3 boyutlu yazıcılarda ise nozül kısmı eriyik filamanın (plastiğin) aktığı noktayı ifade etmek için kullanılır. Genelde ısı iletiminin sağlıklı olması için pirinçten imal edilirler. Bir tarafları ısı bloğuna vidalana bilmeleri için dişli şekilde olurken, diğer uçları konik geometride işlenmiş olup uç kısmında bir filaman akışı için bir delik mevcuttur. Bu deliğin çapı aynı zamanda kullandığınız nozülün çapını ifade eder. Yani “0,4 mm nozül” dendiği zaman nozülün uç kısmındaki deliğin çapı ifade edilmiş olunur.

Farklı çapları bulunmakla beraber genelde 3 boyutlu yazıcılar 0,4 mm çaplı nozüller ile üretilirler. Bu kadar küçük bir açıklıktan uzun süreli yarı akışkan/akışkan filaman geçmesi elbette zaman zaman tıkanıklığa sebep olmaktadır. Kullanım koşullarına göre değişiklik gösterse de yılda 3-4 nozül tıkanması ile karşılaşmak normal durumdur. Aşağıda nozül tıkanmasına sebep olan, haliyle nozül ömrüne ekti eden başlıca etkenlere değineceğiz.

Baskı Sıcaklığı

Filamanın nozülü sağlıklı bir akış ile terk etmesi için belli bir akışkanlık seviyesine gelmiş olması gerekir. Bunun için uygun erime sıcaklığında baskı alınması gerekir. PLA için örnek verecek olursak; genel baskı sıcaklığı 195-205 oC olan bir filamanı, 195 oC”nin altında basmaya çalıştığınızda filaman yeterince eriyemediği için, nozülde kalan az akışkan filaman nozülün iç çeperine daha çok tutunarak akış kesit alanını düşürerek zamanla tıkanmaya sebep olacaktır.

205 oC üstünde baskı sıcaklıklarında ise, filamanınız eriyik halden yanık hale geçebileceği için, yanma sırasında oluşan kalıntılardan dolayı nozülünüz tıkanacaktır.

Baskı Hızı

Genelde 3 boyutlu yazıcıların eksenleri üzerinde aynı tip motorlar kullanılır. Yani birçok yazıcıda eksenlerin boşta gezinme hızlarını mekanik olarak ekstruder motorunuzdan alabilirsiniz. Fakat üretim (baskı) hızınızı sınırlandıran faktörlerden biri kullanılan filamandır. Filamanın ısı bloğu içerisinde bir süre kalıp, katı halden akışkan hale geçmesi ve nozül bölgesine geçmesi gerekir.

Baskı hızınız artıkça ekstruderinizin filaman itme hızı da orantılı olarak artacaktır. Bu durumda filamanınız daha erimeden nozüle itileceği için nozülünüz ya anında ya da bir süre baskı aldıktan sonra tıkanacaktır.

Tabla Ayarı veya Z-Offset Ayarı

Z-offset değeri nozülünüz ve tablanız arasında olan mesafeyi temsil etmektedir. Bu mesafe gerek tabla ayarı yapılarak elle gerekse otomatik kalibre yöntemleri ile belirlenir ve yazıcınız baskının ilk katını bu değeri referans alarak oluşturur. Tabla ayarınız veya Z-Offset değerinizin bozuk olduğu durumlarda nozülünüz tablaya çok yakın baskı almaya çalışabilir.

Bu durumda nozülü terk edemeyen filaman devamlı içeri itilerek veya ağızda durup yanarak zaman içerisnde nozül tıkanmasına sebep olabilir

Katman Kalınlığı

Gözle incelendiği zaman 0,4 mm’nin ne kadar küçük bir açıklık olduğu görülebilir. Bu oranda bir açıklıktan düzenli filaman akışının sağlanması için belli oranda az malzeme beslenmelidir. Basit bir örnekle; çapı 4 mm olan plastik borudan, çapı 4 mm olan bir bilyenin rahat geçmemesi durumu burada yaşanır.

Genel bir oranla nozül çapınızın %80’nine kadar olan katman kalınlıklarında çalışılması güvenli olacaktır. Yani 0,4 mm nozül ile maksimum katman kalınlığı 0,32 mm’ye kadar olan baskılar sağlıklı olacaktır. Aksi halde fazla filaman beslendiği için nozülünüzde tıkanmalar yaşayabilirsiniz

Filaman Çeşidi

Farklı filaman üreticileri, değişik mekanik ve görsel özellikler için katkılı filamanlar üretmektedir. Bu ürünlerde kimi zaman gerçek ürünlerin parçaları kullanılabilir. Yani bronz dokulu bir filamanın içinde gerçek bronz tozu kullanılmış olabilir.

Bu durum genelde pirinçten yapılmış nozüllerde aşınmaya sebep olmaktadır. Yapısından dolayı kolay işlenebilen bir malzeme olan pirinç kendinden sert partiküllerden dolayı aşınır ve 0,4 mm olan nozül açıklığı zamanla büyür. Bu durum filaman akışında türbülansa sebep olacağı için baskı kalitenizi doğrudan etkiler.

Ekli dosyayı görüntüle 102

3D Yazıcı Nozzle Değişimi​


3 boyutlu yazıcınızın Nozzle değişimi için aşağıdaki talimatları izleyerek yapabilirsiniz. Aşağıdaki talimat tüm Nozzle’lar için geçerlidir, Nozzle çapı herhangi bir fark yaratmaz.

Nozzle Değişimine Başlamadan önce:​

  • Devam etmeden önce hotend’de filament kalmadığından emin olun,
  • Ön ısıtma meme için 220 °C olmalıdır. Nozzle değişimi için mutlaka ısıtma yapılmalıdır,
  • Hotend termokupl uçları etrafında ekstra dikkatli olun. Onları kolayca kesebilir veya zarar verebilirsiniz.


  1. Ekstruder eksenini mümkün olduğunca yüksek hareket ettirerek Nozzle’a erişimi daha kolay hale getirin. LCD ekran menüsünden Z ekseni mümkün olan en yüksek seviyeye hareket ettirin.
  2. Isıtıcı bloğunu ağzı geniş bir pense veya kargaburnu ile tutun, uygun lokma, veya anahtar kullanarak Nozzle’ı sökün. Dikkatli olun, meme hala sıcak!
  3. Ayarlanan sıcaklıkların (210-230°C) değişmediğinden ekranı takip ederek emin olun. Herhangi bir sebepten Nozzle soğursa işlem sırasında ısıtıcı blok, barel veya Nozzle zarar görebilir. Yeni Nozzle’ı dikkatlice vidalayın ve sıkın. Sıkma esnasında ısıtıcı bloğunu tutmak için bir anahtar kullanmayı unutmayın.
  4. Filament takın ve yazıcınız baskı için hazır.
Ekli dosyayı görüntüle 101

harika bir içerik olmuş @hakan.yvz teşekkür deriz.
 
GeforceBravo Çevrimdışı

GeforceBravo

3D Moderatör
SMS Onaylı
3D Kullanıcısı
10 Mar 2024
35
1
8
Nozzle
0.4mm
Ekli dosyayı görüntüle 98

3D Yazıcıların önemli bir parçasından biri olan Nozzle filamenti püskürtürek katmanların oluşmasını sağlar. 'lar birçok farklı şekil ve boyutta gelir, ancak hepsi aynı işlevi görür. En küçük püskürtme uçları (en azından piyasada bulunanlar) 0,15 mm’dir, kalibrasyonu ve kullanımı zor olsa da, çok karmaşık baskılar için iyidir.

Püskürtme uçları yani nozzle’lar, 3D baskı aşamasında son parçanızdır, yazıcınızda filamente dokunan son fiziksel öğedir; bu nedenle, farklı filament türlerinin sağladığı olanaklardan tam olarak yararlanmak istiyorsanız, bunların nasıl çalıştığını anlamak önemlidir.

Özetle Nozzle Nedir diyecek olursak; Nozzle kelime anlamı bakımdan püskürtücü anlamına gelen, 3 boyutlu yazıcıların filamentin yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak bu parça yardımıyla tablaya püskürtülmesi işlemini yapan parçadır. Daha kısa bir ifade ile anlatmak gerekirse, 3 boyutlu yazıcının filamentin çıkış yaptığı son parça ve filamentin şekillendiği parça olarak adlandırabiliriz. Nozzle yüksek sıcaklıklara maruz kalır ve extruder sayesinde tablaya filament itilmesinde görev alır. Oldukça önemli ve baskının kalitesini direk ilgilendiren parçadır.

Nozzle’lar, 3 boyutlu yazıcının malzemeyi tabaka tabaka eklediği noktadan çıkan küçük bir meme şeklindeki parçalardır. Bu nozzles’lar, ısıtılmış malzemeyi (genellikle plastik filament) eriterek ve keserek nesnenin katmanlarını oluşturur. Nozzle’ların boyutları, malzeme akış hızı ve ayrıntı düzeyi gibi faktörlere bağlı olarak değişir.

Ek olaran Nozzle üretim hammedesi pirinçtir.

Gelelim Nozzle Çeşitlerine​


  • 0.2 mm Nozzle
  • 0.3 mm Nozzle
  • 0.4 mm Nozzle
  • 0.5 mm Nozzle
  • 0.6 mm Nozzle
  • 0.8 mm Nozzle
  • ve 1.0 mm Nozzle şeklindedir. Bunlar en çok kullanılan ve Cura Dilimleme Programının yer verdiği nozzle boyutlarıdır. Şimdi bu boyutlar üzerinden nasıl tercih etmemiz gerektiğini konuşalım.
Ekli dosyayı görüntüle 99


Öncelikle ne üretim yaptığınıza göre nozzle tercihi yapılır. Örneğin oldukça hassas bir parça basmanız gerekir. Yüzeyinde katman izleri oldukça az kalmasını istiyorsunuz. Bu tip durumlar oldukça küçük nozzle boyutu tercih ederek baskınızın yüzeyini oldukça hassas şekilde basabilirsiniz. Fakat bu durumda ise baskı süreniz oldukça artacaktır. Başka bir örnek verecek olursak, yüzeyinin önemli olmadığı oldukça ebat büyük olan bir parça basacaksınız. Bu durumda ise oldukça büyük bir nozzle boyutu tercih ederek işlemini hızlandırabilirsiniz. Yüzeyindeki katman izleri belirgin olması gibi bir dezavantaj ile karşışabilirsiniz. Bunu baskınız ve ortam durumuna göre nozzle ebatını belirleyerek siz yönetimini gerçekleştireceksiniz.

Nozzle Tercihleri edilirken bir önemli nokta ise nozzle üretiminde kullanılan hammaddedir. Bu kısmı üç grupta ayırmamız mümkündür.
  • Pirinç Nozzle (genel kullanılan)
  • Çelik Nozzle
  • Özel Üretim Nozzlelar olarak üç sınıfa ayırmamız mümkündür.
Ekli dosyayı görüntüle 100

Bu nozzlelar arasında en çok kullanılan nozzle olan ise Pirinç nozzle. Bunlar üretici firma tarafından gönderilen nozzle türüdür. En çok kullanılma nedeni ise ücretinin makul olmasıdır. Bu makullük nedeniyle ve ömrünün dolmasının hemen artından yenisi ile değiştirmek ücretinden dolayı kolay olduğundan en çok bu tercih edilir. Ömrü ve baskı kalitesi diğer nozzle göre oldukça az olsa da oldukça popülerdir. Bir diğer nozzle çeşidi olan Çelik nozzle ise Özel Üretim nozzle ve Pirinç nozzle ortalama özelliklerine sahiptir. Özle üretim nozzlelar ise oldukça maliyetli ve baskılarınıza göre nozzle satın aldığınız nozzle çeşididir. Oldukça maliyetli ve pahalı olan bu çeşit nozzleların, titanyum ve karbondan yapılan çeşitleri de mevcuttur. Bunlar oldukça kaliteli baskı, sıcaklık dayanımı yüksek olan nozzlelardır.

Nozzül Kullanımına Etki Eden Durumlar​

Sıvı veya akışkan malzemelerin üretim amaçlı püskürtülmesi ya da sadece akışının kontrol edilmesi için kullanılan, kullanım alanına göre farklı metal veya alaşımlardan üretilen parçalara “nozül” adı verilmektedir.

3 boyutlu yazıcılarda ise nozül kısmı eriyik filamanın (plastiğin) aktığı noktayı ifade etmek için kullanılır. Genelde ısı iletiminin sağlıklı olması için pirinçten imal edilirler. Bir tarafları ısı bloğuna vidalana bilmeleri için dişli şekilde olurken, diğer uçları konik geometride işlenmiş olup uç kısmında bir filaman akışı için bir delik mevcuttur. Bu deliğin çapı aynı zamanda kullandığınız nozülün çapını ifade eder. Yani “0,4 mm nozül” dendiği zaman nozülün uç kısmındaki deliğin çapı ifade edilmiş olunur.

Farklı çapları bulunmakla beraber genelde 3 boyutlu yazıcılar 0,4 mm çaplı nozüller ile üretilirler. Bu kadar küçük bir açıklıktan uzun süreli yarı akışkan/akışkan filaman geçmesi elbette zaman zaman tıkanıklığa sebep olmaktadır. Kullanım koşullarına göre değişiklik gösterse de yılda 3-4 nozül tıkanması ile karşılaşmak normal durumdur. Aşağıda nozül tıkanmasına sebep olan, haliyle nozül ömrüne ekti eden başlıca etkenlere değineceğiz.

Baskı Sıcaklığı

Filamanın nozülü sağlıklı bir akış ile terk etmesi için belli bir akışkanlık seviyesine gelmiş olması gerekir. Bunun için uygun erime sıcaklığında baskı alınması gerekir. PLA için örnek verecek olursak; genel baskı sıcaklığı 195-205 oC olan bir filamanı, 195 oC”nin altında basmaya çalıştığınızda filaman yeterince eriyemediği için, nozülde kalan az akışkan filaman nozülün iç çeperine daha çok tutunarak akış kesit alanını düşürerek zamanla tıkanmaya sebep olacaktır.

205 oC üstünde baskı sıcaklıklarında ise, filamanınız eriyik halden yanık hale geçebileceği için, yanma sırasında oluşan kalıntılardan dolayı nozülünüz tıkanacaktır.

Baskı Hızı

Genelde 3 boyutlu yazıcıların eksenleri üzerinde aynı tip motorlar kullanılır. Yani birçok yazıcıda eksenlerin boşta gezinme hızlarını mekanik olarak ekstruder motorunuzdan alabilirsiniz. Fakat üretim (baskı) hızınızı sınırlandıran faktörlerden biri kullanılan filamandır. Filamanın ısı bloğu içerisinde bir süre kalıp, katı halden akışkan hale geçmesi ve nozül bölgesine geçmesi gerekir.

Baskı hızınız artıkça ekstruderinizin filaman itme hızı da orantılı olarak artacaktır. Bu durumda filamanınız daha erimeden nozüle itileceği için nozülünüz ya anında ya da bir süre baskı aldıktan sonra tıkanacaktır.

Tabla Ayarı veya Z-Offset Ayarı

Z-offset değeri nozülünüz ve tablanız arasında olan mesafeyi temsil etmektedir. Bu mesafe gerek tabla ayarı yapılarak elle gerekse otomatik kalibre yöntemleri ile belirlenir ve yazıcınız baskının ilk katını bu değeri referans alarak oluşturur. Tabla ayarınız veya Z-Offset değerinizin bozuk olduğu durumlarda nozülünüz tablaya çok yakın baskı almaya çalışabilir.

Bu durumda nozülü terk edemeyen filaman devamlı içeri itilerek veya ağızda durup yanarak zaman içerisnde nozül tıkanmasına sebep olabilir

Katman Kalınlığı

Gözle incelendiği zaman 0,4 mm’nin ne kadar küçük bir açıklık olduğu görülebilir. Bu oranda bir açıklıktan düzenli filaman akışının sağlanması için belli oranda az malzeme beslenmelidir. Basit bir örnekle; çapı 4 mm olan plastik borudan, çapı 4 mm olan bir bilyenin rahat geçmemesi durumu burada yaşanır.

Genel bir oranla nozül çapınızın %80’nine kadar olan katman kalınlıklarında çalışılması güvenli olacaktır. Yani 0,4 mm nozül ile maksimum katman kalınlığı 0,32 mm’ye kadar olan baskılar sağlıklı olacaktır. Aksi halde fazla filaman beslendiği için nozülünüzde tıkanmalar yaşayabilirsiniz

Filaman Çeşidi

Farklı filaman üreticileri, değişik mekanik ve görsel özellikler için katkılı filamanlar üretmektedir. Bu ürünlerde kimi zaman gerçek ürünlerin parçaları kullanılabilir. Yani bronz dokulu bir filamanın içinde gerçek bronz tozu kullanılmış olabilir.

Bu durum genelde pirinçten yapılmış nozüllerde aşınmaya sebep olmaktadır. Yapısından dolayı kolay işlenebilen bir malzeme olan pirinç kendinden sert partiküllerden dolayı aşınır ve 0,4 mm olan nozül açıklığı zamanla büyür. Bu durum filaman akışında türbülansa sebep olacağı için baskı kalitenizi doğrudan etkiler.

Ekli dosyayı görüntüle 102

3D Yazıcı Nozzle Değişimi​


3 boyutlu yazıcınızın Nozzle değişimi için aşağıdaki talimatları izleyerek yapabilirsiniz. Aşağıdaki talimat tüm Nozzle’lar için geçerlidir, Nozzle çapı herhangi bir fark yaratmaz.

Nozzle Değişimine Başlamadan önce:​

  • Devam etmeden önce hotend’de filament kalmadığından emin olun,
  • Ön ısıtma meme için 220 °C olmalıdır. Nozzle değişimi için mutlaka ısıtma yapılmalıdır,
  • Hotend termokupl uçları etrafında ekstra dikkatli olun. Onları kolayca kesebilir veya zarar verebilirsiniz.


  1. Ekstruder eksenini mümkün olduğunca yüksek hareket ettirerek Nozzle’a erişimi daha kolay hale getirin. LCD ekran menüsünden Z ekseni mümkün olan en yüksek seviyeye hareket ettirin.
  2. Isıtıcı bloğunu ağzı geniş bir pense veya kargaburnu ile tutun, uygun lokma, veya anahtar kullanarak Nozzle’ı sökün. Dikkatli olun, meme hala sıcak!
  3. Ayarlanan sıcaklıkların (210-230°C) değişmediğinden ekranı takip ederek emin olun. Herhangi bir sebepten Nozzle soğursa işlem sırasında ısıtıcı blok, barel veya Nozzle zarar görebilir. Yeni Nozzle’ı dikkatlice vidalayın ve sıkın. Sıkma esnasında ısıtıcı bloğunu tutmak için bir anahtar kullanmayı unutmayın.
  4. Filament takın ve yazıcınız baskı için hazır.
Ekli dosyayı görüntüle 101
@hakan.yvz Hakan hocam ellerinize sağlık bu tarz yeni kullanıcılara fayda sağlayacak içerik ve başlıkları tek bir konu içerisinde toplayıp paylaşmak çok güzel ve harika. 3 boyutlu yazıcı alanında mevcut kullanıcıların çoğu bizler gibi kendini geliştirip bilgi kaynağı aramakta. Böyle bir platformun olması ve burayı büyütüp birlikte beraberlik içerisinde bilgi alışverişi yapmamız gerçekten çok değerli ve kıymetli. Umarım kısa zaman içerisinde sayımız çoğalır. Bizlerde bu konuda elimizden geleni yapmaya hazırız.
 
hakan.yvz Çevrimdışı

hakan.yvz

Yönetici
3D Master
3D Moderatör
Yardım Sever
SMS Onaylı
3D Kullanıcısı
9 Mar 2024
24
1
3
Yazıcı
ELEGOO
Nozzle
0.4mm
Yazıcı Türü
  1. FDM
@hakan.yvz Hakan hocam ellerinize sağlık bu tarz yeni kullanıcılara fayda sağlayacak içerik ve başlıkları tek bir konu içerisinde toplayıp paylaşmak çok güzel ve harika. 3 boyutlu yazıcı alanında mevcut kullanıcıların çoğu bizler gibi kendini geliştirip bilgi kaynağı aramakta. Böyle bir platformun olması ve burayı büyütüp birlikte beraberlik içerisinde bilgi alışverişi yapmamız gerçekten çok değerli ve kıymetli. Umarım kısa zaman içerisinde sayımız çoğalır. Bizlerde bu konuda elimizden geleni yapmaya hazırız.

Kesinlikle, hedefimiz aynı yönde. Bizlerde bu sektörde kendimizi geliştiriyoruz ve gelişmeye açız. Bu yüzden yeni ve gelecek olan yeni kullanıcılara kaynak sağlamak için böyle bir yer önemli olacak. Ortak noktamız güzel kaliteli kusursuza yakın yazıcı kullanım ve baskı almak.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.